6 listopada w Komendzie Powiatowej PSP w Stalowej Woli odbyło się uroczyste otwarcie zmodernizowanego Stanowiska Kierowania.

Zmodernizowane Stanowisko Kierowania to nowe „serce” straży pożarnej z którego dysponowane będą do zdarzeń wydzielone siły i środki powiatu stalowowolskiego. Będzie również bazą dla Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego.

Jest to takie serce straży, stąd są dysponowane jednostki. Jest to w zasadzie całe Centrum Zarządzania Kryzysowego nie tylko dla nas, ale również dla starosty, zarządzania kryzysowego miejskiego. Oprócz głównego pomieszczenia jest jeszcze pomieszczenie dowódczo- sztabowe, istnieje zaplecze socjalne. Wszystko to spełnia w pełnym zakresie wszystkie wymagania – powiedział bryg. Jerzy Lipko.

Na modernizację przeznaczono 92 tys. zł z czego Starostwo Powiatowe dofinansowało inwestycję w kwocie ok. 34 tys. zł, Miasto Stalowa Wola przekazało na ten cel 30 tys. zł, a pozostałe środki pochodziły z budżetu komendy.

Foto. http://stalowemiasto.pl

o autorze